Proxilife

Blog

Langetermijnsparen: begin er dit jaar nog mee!

30 March 2023

Als het aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem ligt, wordt het fiscaal langetermijnsparen vanaf 2024 opgedoekt. Bij Proxilife betreuren we dit nieuws uiteraard, al is het natuurlijk nog niet zeker of de nieuwe maatregel er effectief komt.

Overweeg je langetermijnsparen, dan raden we je sowieso aan om hiermee dit jaar nog te starten. Zo ben je zeker dat je het fiscaal voordeel niet aan je neus voorbij ziet gaan. We leggen alles even haarfijn uit.

Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen biedt jou als particulier of zelfstandige de mogelijkheid om via een levensverzekering een extra pensioenkapitaal op te bouwen. Dit spaarproduct is voor veel mensen een belangrijke pijler voor hun pensioenopbouw.
 
Je kan aan langetermijnsparen doen via een tak 21-spaarverzekering, een tak 23-beleggingsverzekering en soms via een combinatie van beide. Het opgebouwde kapitaal wordt op jouw pensioenleeftijd uitbetaald.

map

Langetermijnsparen is fiscaal voordelig

Tot op heden werd deze spaarformule aangemoedigd door de overheid die een fiscaal voordeel van 30% toekent op de stortingen van het jaar. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2023 is dit bedrag 2.350 euro.

In zijn fiscaal hervormingsplan pleit de minister van Financiën echter ervoor om deze spaarformule af te schaffen. Aan bestaande contracten zou niet geraakt worden. Wel zou het vanaf 2024 niet meer mogelijk zijn een nieuw contract te onderschrijven. Ook het verlengen van een bestaand contract met als doelstelling het fiscaal voordeel te verlengen zou vanaf 2024 niet meer mogelijk zijn.

Frederic

Stap nog in 2023 in

Alhoewel het fiscaal hervormingsplan nog niet volledig is goedgekeurd, raden we zeker aan om nu nog in te stappen in het fiscaal langetermijnsparen.

Aan deze spaarformule zijn slechts enkele voorwaarden verbonden:

  • Minimumlooptijd van het contract is 10 jaar.
  •  Je kan in principe het geld niet vroeger opvragen dan jouw pensioenleeftijd. Op 60-jarige leeftijd wordt een taks van 10 procent afgehouden. Sommige contracten kunnen wij laten lopen tot jouw 99ste levensjaar waardoor je een levenslang fiscaal voordeel geniet. 
  • Het bedrag dat gespaard kan worden, hangt af van het netto belastbaar beroepsinkomen, maar kan jaarlijks niet hoger liggen dan 2.350 euro (inkomsten 2023).

Samen jouw pensioenplan uitstippelen? Wij bekijken graag de mogelijkheden met je. Maak vrijblijvend een afspraak.

Terug naar overzicht