Proxilife

Blog

Bescherm je gezin bij overlijden

30 September 2023

We verzekeren met z’n allen onze woning, onze auto. Zelfs onze elektrische fiets. Maar bescherm je ook jouw gezin tegen de financiële gevolgen als jij er niet meer bent?

Met een overlijdensverzekering of levensverzekering kan je jouw gezin veel financiële kopzorgen besparen. We geven je in dit blogbericht alvast het nodige advies.

Wat is een overlijdensverzekering?

In de volksmond hoor je vaak het woord levensverzekering. Deze term kan zowel gebruikt worden voor een levensverzekering, een overlijdensverzekering als voor een gemengde verzekering, een combinatie van beide.

In het geval van een levensverzekering keert de verzekeringsmaatschappij of verzekeraar het kapitaal (een som geld) uit op een bepaald moment:

  • als de verzekerde nog in leven is op een vastgelegde datum in het contract. Bv. op zijn/haar 65ste verjaardag. Dan is er sprake van een levensverzekering.
  • als de verzekerde sterft. Dan betreft het een overlijdensverzekering.

In dit laatste geval bepaal je welk bedrag je partner of kinderen krijgen als je sterft. Het biedt je dus de mogelijk om je partner en je kinderen wat financiële bescherming te bieden voor het geval je vroeg zou sterven. Hoe hoger het bedrag dat je wil nalaten, hoe hoger de premie.

Een dergelijke verzekering kan je trouwens ook afsluiten bij je tak21-spaarverzekering. Is het verzekerde bedrag 130 % van de premies die je hierin stortte, dan moet bij de uitbetaling van de spaarverzekering sowieso geen roerende voorheffing worden betaald, ook niet als het contract nog geen acht jaar loopt.

Waarom een overlijdensverzekering afsluiten?

Bij Proxilife adviseren we je graag over de mogelijkheden van een overlijdensverzekering. Een overlijden heeft namelijk steeds een gigantische impact op de financiële toekomst van jouw gezin, op het behoud van jouw vermogen of op het voortbestaan van jouw zaak. Daarom is het belangrijk om daar nu even bij stil te staan.

Met een overlijdensverzekering kan je gezin ook na jouw overlijden de levensstandaard van voorheen aanhouden, kunnen de kinderen studeren, lopende kredieten afgelost worden etc. en dit tegen heel betaalbare premies.

Familiebescherming via uw vennootschap

Ook een IPT (individuele pensioentoezegging) kan jouw gezin beschermen. Het is in de eerste plaats een fiscaal interessante manier om als ondernemer een bijkomend pensioen te sparen op kosten van jouw vennootschap. Maar om uw gezin extra te beschermen, kun je ervoor kiezen om een bijkomend kapitaal bij overlijden te verzekeren ten voordele van jouw nabestaanden. De premie voor een IPT is niet alleen fiscaal aftrekbaar, maar valt gezien het verzekerde bedrag ook goed mee.

Een cijfervoorbeeld voor Jan:

  • Jan neemt een maandelijkse brutobezoldiging op uit zijn vennootschap van 3.000 euro. Zijn jaarinkomen bedraagt dus 36.000 euro.
  • Jan is 40 jaar. De duurtijd tot zijn pensioenleeftijd is 27 jaar.
  • Jan opteert voor een verzekering in een dalend kapitaal met vaste kapitaalsaflossingen.

Om Jan te verzekeren voor 1 miljoen euro bedraagt de maandelijkse kost voor zijn bedrijf 85 euro.

met koffie tas

Ook bezorgd om de financiële situatie van jouw nabestaanden? Maak een afspraak voor vrijblijvend advies. Wij bekijken graag met jou alle opties.

Terug naar overzicht